HOME    MUZICIENI ROMÂNI CONTEMPORANI
Dan BĂLAN

CONTACT:
acusticdan @ yahoo.com



Copyright: cIMeC
Data ultimei actualizări:
1 august 2017

Dan BĂLAN

– compozitor, profesor univ. dr. –

E-mail: acusticdan @ yahoo.com

BIOGRAFIA ARTISTICĂ

Născut la București, pe 22 decembrie 1953.

Profesor universitar doctor – Facultatea de Teatru UNATC, Departamentul canto-vorbire-mișcare.

STUDII:
Din anul 1996 Doctor în teatru, doctorat susținut la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București.
1972 – 1976 Conservatorul de Muzică „C.Porumbescu” din București, secția compoziție clasa Myriam Marbe si Tiberiu Olah.
1976 – 1977 Curs suprauniversitar la Conservatorul „C. Porumbescu” din București, secția compoziție – clasa Myriam Marbe.
1960 – 1972 Liceul de Muzică „George Enescu” din București.
1978 – 1980 International Music Institute, Darmstadt, Germania (bursa studii).
1980 – 1983 Academie Internationale de Nice – Franța, bursa studii.

1976 – membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
1990 – până până înn prezent Secretarul secției Didactice a Uniunii Compozitorilor Muzicologilor din România.
2010 – până în prezent coordonatoul secției Didactice a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
2004 – până în prezent membru în Consiliul Director al UCMR-ADA.

EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ:
2004 – 2008 Șeful catedrei de Expresie vocală și Corporală la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București.
1999 Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București.
1989 – 1999 Lector Universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, disciplina teorie-solfegii, canto, cunoștințe muzicale, tehnică vocală, cânt.
1986 – 1988 Dirijor la Opera Română din București.
1982 – 1986 Dirijor la Filarmonica „George Enescu” din București.
1983 – 1988 Coordonatorul sectorului muzical la Casa de Creație a Municipiului București (din cadrul primăriei capitalei).
1976 – 1989 Profesor de teorie și solfegii la Școala Populară de Artă din București.
1990 – 1996 Lector universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, departamentul canto-vorbire-mișcare.
1996 – 2002 Conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, departamentul canto-vorbire-mișcare.

ACTIVITATEA ÎN MEDIUL ACADEMIC
Activitate extracurriculară cu studenții, participare la examene de an, licență, disertație, doctorat, membru în comisii de concurs, participare la evenimentele care au loc în universitate pe parcursul anului sau la evenimentele externe la care UNATC este co-organizator sau partener (festivaluri, conferințe, masterclass-uri, workshop-uri, evenimente etc.).
În perioada 2008-2016 am participat în fiecare an la comisia de admitere la secția de păpuși și marionete, precum și în comisiile de licență la aceeași secție.
Particip permanent în comisiile de doctorat:
– la UNATC „I.L.Caragiale” la Prof.Univ.Dr. Cristian Pepino,
– la Universitatea de Muzică Bucuești la Prof.Univ.Dr. Grigore Constantinescu, Prof.Univ.Dr. Dan Buciu.
Participant în comisiile de concurs pentru posturi în învățământul universitar:
– la UNATC „I.L.Caragiale” București,
– la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

27 – 29 mai 2016 – Participare la Simpozionul „Invățământ, cercetare, creație” simpozion organizat de Universitatea „Ovidius” din Constanța și aflat la ediția a VII-a cu referatul „Puncte de vedere asupra receptării fenomenului muzical”.
Tot în cadrul aceluiași simpozion – secțiunea creație – soprana Bianca Manoleanu (Prof.Univ.Dr. la UMB) și pianistul Remus Manoleanu (Conf.Univ.Dr. la UMB) în cadrul recitalului de lieduri mi-au interpretat ciclul de lieduri „Evenimente” pe versuri de P. Ghelmez.

9 septembrie 2016 am participat la susținerea raportului de cercetare „Dramaturgia fantasticullui” de către doctoranda Andreea-Corina Ionescu, coordonator științific Prof.Univ.Dr. Cristian Pepino.

17 octombrie 2016 am participat în calitate de referent oficial în comisia pentru acordarea titlului științific de Doctor în Muzică la UNIVERSITATEA DE MUZICĂ BUCUREȘTI. Teza susținută de soprana RODICA VICĂ – coordonator științific Prof.Univ.Dr. Grigore Constantinescu. Titlul tezei de doctorat: „Stileme, influențe și surse händeliene revelate în creația de operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart”.

24 noiembrie 2016 am participat în calitate de referent oficial în comisia pentru acordarea titlului științific de Doctor în Muzică la UNIVERSITATEA DE MUZICĂ BUCUREȘTI. Teza susținută de Prof. Raluca Zăgan – coordonator științific Prof.Univ.Dr. Grigore Constantinescu. Titlul tezei de doctorat: „Obiceiuri magice în contemporaneitate – Implicații în folclorul muzical românesc”.

PARTICIPĂRI LA EVENIMENTE-FESTIVALURI:
Am participat cu clasele de la secția de păpuși și marionete la evenimentul „UȘILE DESCHISE”, eveniment găzduit de UNATC în perioada 2011 – 2015, cu ore demonstrative de tehnică vocală (canto).

Octombrie – decembrie 2014 și ianuarie 2015 am participat cu studenții secției de păpuși și marionete la:
– Festivalul International al Teatrelor de Păpuși „Gulliver” de la Galați cu spectacolul de absolvență „Cele trei daruri”, regia Cristian Pepino, muzica Dan Balan;
– Festivalul Internațional al Teatrelor de Animatie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecție” la Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București, cu spectacolul de absolvență „Cele trei daruri”, regia Cristian Pepino, muzica Dan Balan;
– Festivalul Internațional al Teatrelor de Animatie „Puck” de la Cluj-Napoca, cu spectacolul de absolvență „Cele trei daruri”, regia Cristian Pepino, muzica Dan Balan.

30 aprilie – 3 mai 2016 mi-a fost înregistrat la Radiodifuziunea din Utrecht – Olanda „Cvartetul de coarde nr.2”.

4 mai 2016 cu ocazia celebrării „Festa dell ’ Europa” Ambasada României din Italia și Academia di Romania au prezentat un concert susținut de soprana BIANCA MANOLEANU, soprana MARIA MANOLEANU și pianistul REMUS MANOLEANU. În cadrul programul concertului mi-a fost prezentat ciclul de lieduri „Evenimente” pe versuri de P.Ghelmez.

27 – 29 mai 2016 – Participare la Simpozionul „Invățământ, cercetare, creație” simpozion organizat de Universitatea „Ovidius” din Constanța si aflat la ediția a VII-a – cu referatul
Tot în cadrul aceluiași simpozion – secțiunea creație – soprana Bianca Manoleanu (Prof.Univ.Dr. la UMB) și pianistul Remus Manoleanu (Conf.Univ.Dr. la UMB) în cadrul recitalului de lieduri mi-au interpretat ciclul de lieduri „Evenimente” pe versuri de P. Ghelmez.

28 octombrie – 4 noiembrie 2016 în cadrul FESTIVALULUI DE MUZICĂ NOUĂ „INTRADA” organizat de Filarmonica Banatul Timișoara, miercuri 2 noiembrie în cadrul recitalului susținut de soprana Bianca Manoleanu, la pian Remus Manoleanu, au prezentat în programul de concert și liedul „Gândul”, muzica Dan Bălan, versuri P. Ghelmez.

14 – 20 noiembrie 2016 a avut loc a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Muzica Nouă „Meridian” de la București organizat de Societatea Internațională de Muzică Contemporană și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. În cadrul concerului „Interferențe lirice” soprana Bianca Manoleanu și pianistul Remus Manoleanu au inclus în program si liedurile „În câmp” și „Luminiș”, muzica Dan Bălan, versuri P. Ghelmez.


PREMII ȘI DISTINCȚII
1976 Prix d 'Excellence la a 10-a ediție a UNIATEC (Uniunea Internațională de Tehnică Cinematografică), Moscova.
1981 Premiul I la Concursul Internațional de Muzică de cameră de la Kliegenthal, Germania.
1988 Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 1988.
1991 Premiul II la Concursul de creație de marșuri ostășești organizat de M.Ap.N.
1991 Premiul Special al Ministerului Tineretului și Sportului la Concursul de Creație de marșuri ostășești.
1999 Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 1999 pentru lucrări muzicale didactice.
2002 Diplomă de onoare și Medalia jubiliară a UNATC „I. L. Caragiale” pentru activitatea consacrată Invățământului superior de teatru și film.
2007 Diplomă de Onoare la Jubileul de 50 de ani de la înființarea Studioului de Teatru Casandra.
2009 Diplomă jubiliară cu ocazia Implinirii a 60 de ani de la înființarea Teatrului „Arlechino” din Brașov.
2010 Diplomă de excelență cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înființarea Teatrului „Colibri”, Craiova.
2012 Premiul special pentru muzica spectacolului „Inimă rece”, Regia C. Pepino, la Festivalul „Puck” al teatrelor de animație de la Cluj. sus

L U C R Ă R I

MUZICĂ DE TEATRU

1977 – Războiul de independență, balet, libretul Vasile Marcu și Bogdan Căuș, premiera Opera Română din București, mai 1977.

1981 – În amintire, pom coregrafic, libretrul și coregrafia Alexa Mezincescu, premiera Opera Română din București,1981.

1993 – Vesela farsă a cocoșaților, după Anton Pann, regia Grigore Gonța, muzică de scenă, premiera Teatrul Național din București, ianuarie 1993, spectacol de licență al studenților din anul IV de la UNATC „I.L.Caragiale”.
1993 – Peleș Împărat, de Iorgu Caragiale, muzică de scenă, regia Grigore Gonța, premiera la Teatrul Național din București, mai 1993, spectacol de absolvență al studenților din anul IV de la UNATC „I.L.Caragiale”.

1995 – Aventurile lui Goangă și Tîrlică, adaptare după Ionescu Morel de Doina Rodina Hanu, muzică pentru teatru radiofonic, regia Leonard Popovici, p.a. Radiodifuziunea Română.

1996 – Poveste cu cântec, muzică pentru teatru radiofonic, regia Leonard Popovici, p.a. Radiodifuziunea Română.
1996 – Norii, de Aristofan, muzică de scenă, regia Florin Zamfirescu, premiera la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, ianuarie 1997.

1997 – Regele cerb, adaptare după Carlo Gozzi, muzică pentru spectacol de păpuși, regia Cristian Pepino, premiera Studioul Cassandra, spectacol de licență al studenților de la UNATC „I.L.Caragiale” – secția actori păpușari.

1998 – Șoricelul și păpușa, de Alecu Popovici, muzică pentru spectacol de păpuși, regia Radu Popovici, premiera Teatrul de Păpuși din Bacău, 1998.

1999 – Spărgătorul de nuci, adaptare de Cristian Pepino după balet, muzică pentru teatru de păpuși, regia Cristian Pepino, premiera Teatrul de Marionete din Arad, 1999.

2000 – Cartea poveștilor, aventură muzicală, regia Daniela Anencov, premiera Teatrul Excelsior – București, 2000.
2000 – Croitorașul cel viteaz, dramatizare de Cristian Pepino după Frații Grimm, muzică pentru teatru de păpuși și marionete, premiera Studioul Cassandra al U.A.T.F. „I.L.Caragiale” din București, spectacol de licență al studenților din anul IV de la UNATC „I.L.Caragiale” – secția actori, păpuși și marionete.

2001 – Iepurilă Zugrăvilă, Teatru Radiofonic pentru Copii, regia Vasile Manta.
2001 – Muck cel mic, dramatizare de Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București, regia Cristian Pepino, spectacol de licență al studențilo anului IV de la UNATC „I.L.Caragiale” – secția actori, păpuși și marionete.
2001 – Capra cu trei iezi, dramatizare de Cristian Pepino după Ion Creangă, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București, regia Gabi Apostol.
2001 – Motanul încălțat, Teatrul „Ion Creangă” – București, regia Boris Petroff.
2001 – Pinocchio, Teatrul de Păpuși „Guliver” – Galați, regia Daniel Stanciu.
2001 – Ali Baba și cei patruzeci de hoți, dramatizare și regie Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București.

2002 – Păcală, dramatizare Cristian Pepino, regia Ionuț Brancu, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București.
2002 – Fata babei și fata moșneagului, scenariul și regia Daniel Stanciu, Teatru de Păpuși „Gulliver” – Galați.

2003 – Cavalerii mesei rotunde, scenariul și regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși din Craiova.
2003 – Robin Hood, dramatizare de C. Pepino, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși și Marionete „Țăndărică” – București, spectacol de licență al studenților anului IV de la UNATC „I.L.Caragiale” – secția actori păpușari.
2003 – Pinocchio, dramatizare de Eduard Jurist, regia Vasile Manta, Teatru Radiofonic pentru Copii, Radiodifuziunea Română.
2003 – Jack și vrejul de fasole, regia Daniel Stanciu, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București.
2003 – Vrăjitorul din Oz, dramatizare și regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși „Gulliver” – Galați.
2003 – Bramburici și-ai săi amici, Teatru Radiofonic, scenariul și regia Ilinca Stihi, Radiodifuziunea Română.
2003 – Cartea junglii, Teatru Radiofonic, regia Vasile Manta, Radiodifuziunea Română.
2003 – Aventurile Baronului Münchausen, dramatizare Titi Dumitrescu, regia Vasile Manta, Teatru Radiofonic, Radiodifuziunea Română.
2003 – Lebedele, regia Daniel Stanciu, dramatizare după Andersen, Teatrul de Păpuși „Gulliver” – Galați.
2002 – Peer Gynt, regia Cristian Pepino, dramatizare după Andersen, Teatrul de Păpuși „Ariel” – Târgu Mureș.
2004 – Extraordinara dispariție a culorilor de paști, scenariu Ina Sterescu, regia Vasile Manta, Teatru Radiofonic pentru Copii, Radiodifuziunea Română.
2004 – Magazinul cu jucării, regia Cristian Pepino, spectacol de absolvență al anului IV păpuși de la UNATC „I.L.Caragiale”.
2004 – Giga X, regia Ilinca Stihi, Teatru Radiofonic pentru Copii, Radiodifuziunea Română, scenariu Ilinca Stihi.
2004 – Norii, după Aristofan, scenariul și regia Florin Zamfirescu, Teatrul „Radu Stanca” – Sibiu.
2004 – Prințesele vrăjite, scenariul și regia Cristian Pepino, Teatrul de Marionete Arad.
2004 – Fata moșului și fata babei, regia Daniel Stanciu, Teatrul de Păpuși din Constanța.

2005 – Mica sirenă, regia Gabriel Apostol, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București.
2005 – Tom degețel, regia Daniel Stanciu, Teatrul „Gulliver” – Galați.
2005 – Albă ca Zăpada, regia Cristian Pepino, Teatrul „Țăndărică” – București.
2005 – Sinbad marinarul, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși din Ploiești.
2005 – Croitorașul cel viteaz, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși din Brașov.
2005 – Amnarul fermecat, Teatrul de Marionete Arad, regia Cristian Pepino.

2006 – Tom Degețel, regia Daniel Stanciu, Teatrul de păpuși și marionete „Țăndărică” – București.
2006 – Jack și vrejul fermecat, regia Daniel Stanciu, Teatrul „Gulliver” – Galați.
2006 – Peștișorul de aur, Teatrul de Păpuși „Arlechino” – Brașov, regia Liviu Steciuc.
2006 – Lampa lui Aladin, regia Cristian Mitescu.
2006 – Ulise, scenariul și regia Ioan Brancu, spectacol de absolvență al anului IV păpuși de la U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”.

2007 – Povestea porcului, regia Cristian Mitescu.
2007 – Candid, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși și Marionete „Țăndărică” – București.
2007 – Crăiasa zăpezii, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși „Gulliver” – Galați.

2008 – Dragostea celor trei portocale, regia Cristian Pepino, Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” – București.
2008 – Legendele Olimpului, regia Gavril Pinte, Teatrul de Păpuși din Constanța.
2008 – Cenușăreasa, regia Liviu Steciuc, Teatrul de Păpuși „Arlechino” – Brașov.
2008 – Regele gol, regia Cristian Pepino, Teatrul Tineretului Piatra Neamț.
2008 – Aventurile lui Gulliver, regia Gabriel Apostol, Teatrul de Păpuși din Tîrgoviște.
2008 – Motanul încălțat, regia Boris Petrof, Opera Brașov.

2009 – Robinson Crusoe, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși din Constanța.
2009 – Prințesa din castelul de aramă, regia Cristian Pepino, Teatrul „Masca” din București.
2009 – Don Quijote, regia Cătălin Vasiliu, Teatrul de Păpuși „Gulliver” – Galați.
2009 – Cei trei purceluși, regia Geo Balint, Teatrul de Păpuși din Tîrgoviște.
2009 – Gulliver în țara Liliput, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși și Marionete „Țăndărică” – București.

2010 – Pinocchio, regia Cristian Pepino,Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București.
2010 – Scufița Roșie, regia Gabriel Apostol, Teatrul de păpuși „Țăndărică” – București.
2010 – Gulliver în țara piticilor, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București
2010 – Frumoasa din pădurea adormită, regia Cristian Pepino, Teatrul „Radu Stanca" – Sibiu.
2011 – Cocoșelul năzdrăvan, regia Luminița Iordănescu, Teatrul de Păpuși – Galați.
2011 – Hansel și Gretel, regia Vasile Gherghilescu, Teatrul de Păpuși din Constanța
2011 – Cartea junglei, regia Adela Moldovan, Teatrul de Păpuși „Țăndărică” – București.
2011 – Aladin și lampa fermecată, regia Geo Balint, Teatrul de Păpuși din Brașov.
2011 – Dănilă Prepeleac, regia Ioan Brancu, Teatrul de păpuși "Țăndărică” – București.
2011 – Prințul și vrăjitorea”, regia Gabriel Apostol, Teatrul de Păpuși din Constanța.
2012 – Trei prințese fermecate, regia Cristian Pepino, Teatrul MASCA din București.
2012 – Zulenka, regia Cristian Pepino, Teatrul de păpuși din Alba Iulia.
2012 – Tom Degețel, regia Gabriel Apostol, Teatrul de păpuși din Ploiești.
2012 – Rapunzel, regia Gavril Pinte, Teatrul de păpuși Țăndarică, București.
2012 – O noapte furtunoasă, regia Vasile Gherghilescu, Teatrul pentru Copiii și tineret din Constanța.
2013 – Greuceanu, regia Gabriel Apostol,Teatrul de marionette din Arad.
2014 – Prinț și cerșetor, regia Cristian Mitescu, Teatrul pentru copii și Tineret din Constanța.
2014 – Prințesa Zulufina, regia Cristian Pepino, Teatrul de păpuși "Prichindel" din Alba Iulia.
2014 – Trei daruri fermecate, regia Cristian Pepino, spectacol de licență al studenților de an III păpuși și marionete.
2015 – Aventurile lui Gulliver, regia Cristian Mitescu, Teatrul pentru copii și Tineret "Căluțul de mare” – Constanța.
2015 – Cei trei purceluși, regia Geo Balint, Teatrul pentru copii și Tineret „Căluțul de mare – Constanța.
2015 – Frumoasa din pădurea adormită, regia Cristian Pepino, Teatul de Păpuși Craiova.
2016 –Șoricelul Kiti-Kiț, regia Geo Balint, Teatrul „Căluțul de mare” – Constanța.
2016 – Pinocchio, regia Călin Mocanu, Teatrul de Păpuși „Puck” – Cluj Napoca.
2017 – Frumoasa și bestia, regia Cristian Pepino, Teatrul de Păpuși „Gulliver” – Galați.


MUZICĂ VOCAL – SIMFONICĂ

1976 – Stare de veghe, cantată pentru 2 coruri, orchestră simfonică și bandă magnetică, versuri Petre Ghelmez, p.a. București, iunie 1976, Orch. și Corul Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” – București.


MUZICĂ SIMFONICĂ

1976 – Mișcare simfonică, p.a. Orch. Conservatorului „Ciprian Porumbescu” – București, ianuarie 1976.


MUZICĂ DE FILM

1976 – Ecou vizual, regia Mihai Popescu.
1982 – Pași sub ploaie, regia George Bușecan.
1994 – Stejarul, regia George Bușecan.
1995 – Mail Life, regia Thedor Barna.
1996 – Negustorul, după nuvela „12 mii de capete de vită” de Mircea Eliade.
1997 – Scufița Roșie cu trei iezi, film de televiziune pentru copii,regia Bogdan Ghițulescu.
1998 - Statueta cu bucluc, film de televiziune pentru copii, regia Bogdan Ghițulescu.


MUZICĂ DE CAMERĂ

1999 – Trei preludii pentru pian
1973 – Suita pentru pian
1974 – Variațiuni pentru pian pe o temă de Lully
1975 – Trio pentru suflători și pian
2000 – Sonata pentru două piane
2001 – Cvartet de coarde
1979 – Doinind pentru clarinet, percuție și grup vocal
1980 – Ipostaze contrapunctice pe teme Maramureșene, pentru două viori și percuție
1991 – Secvențe pentru flaut, clarinet, fagot și pian
1991 - Amintiri, șase piese pentru trio de coarde
1992 - Voces Cantabile, pentru două viori și pian
1993 - Doină și joc pentru trombon solo
1994 - Viziuni pentru Corul „Madrigal” (cor mixt) și pian, text Petre Ghelmez
2000 – Ipostaze 2 mică suită pentru trompetă solo
2002 – Două dansuri irlandeze pentru trei flauți
2003 – Două miniature pentru trei flauți (Moment liric, Mic joc)
2003 – Mic joc pentru două violine și pian
2002 – Colind pentru trei violine, pian și percuție
2003 – Trei imagini pentru fagot și pian
2004 – Două dansuri irlandeze pentru trei flauți
2004 – Trei piese pentru trei naiuri
2006 – Două piese pentru oboi și pian (Allegro,Berceuse).


MUZICĂ VOCALĂ

1981 – Gândul, lied pentru mezzo-soprană și pian, versuri Petre Ghelmez.
1982 – Luminiș, lied pentru mezzo-soprană și pian, versuri Petre Ghelmez.
1983 – Lynxul, lied pentru mezzo-soprană și pian, versuri Petre Ghelmez.
1988 – În câmp, lied pentru soprană și pian, versuri Petre Ghelmez.
1990 – Dorința, lied pentru soprană și pian, versuri M.Eminescu.


LUCRĂRI DIDACTICE

1976 – Studii de contrapunct – Contrapunctul Palestrinian (coautor în colaborare cu Prof.Univ. Liviu Comes, Prof.Univ. Dinu Ciocan, Conf.Univ. TeodorȚuțuianu), Tipografia Conservatorului de Muzică „C.Porumbescu” – București.
1980 – Cîntați cu noi, cîntece și coruri pentru copii, vol.2, piesă corală
„Izvorul”, versuri Cornel Petrescu, Edit.Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor.
1987 - Cîntați cu noi, cîntece și coruri pentru copii, vol.6, piesa corală „Copii rîd în țara mea", versuri Mircea Block
1999 – Cântece și coruri pentru elevi, vol.1, piesele "Cântec sfânt" versuri Șt.O.Iosif, "Arici,arici bogorici" versuri T.Arghezi,
"Vrăbiile" versuri Elena Farago, "Iarna" versuri Nicolae Labiș, "Pui de greier", versuri T.Arghezi, "Fluturele" versuri T.Arghezi, "Oaspete la drum de
seară" versuri Otilia Cazimir, Edit.Muzicală, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Casa Corpului Didactic București, Edit. Nicolae Oancea, București
1995-1998 ilustrație și muzică originală pentru 8 filme didactice de istorie a românilor și universală, pentru Editura Romdidac SA a Minis-
terului Educației Naționale.
1996 - "Cântați cu noi" casetă muzicală cu 10 melodii destinate celor mici din grădinițe, Editată de ROMDIDAC SA a Ministerului Educației Naționale.
1997 - "Cântați cu noi", vol.2, casetă muzicală cu 9 piese destinate elevilor din clasele 1-4, editată în catalogul anual de mijloace audio-vizuale al Ministerului Educației Naționale.
1998 - "Cântați cu noi", vol.3, casetă cu 10 piese muzicale destinate elevilor din clasele 5 -8, editată în catalogul anual de mijloace audio-vizuale al Ministerului Educației Naționale
1999 - "Cântece și coruri pentru elevi" vol.1,Ed.Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și Casa Corpului
Didactic, București
2004 – "Piese pentru cor a capella" pe versuri de Marin Sorescu, Ed. Muzicală, București

Am realizat 3 casete cu muzică pentru copii structurate:
- pentru grădinițe
- pentru clasele I – IV
- pentru clasele V – VIII
De menționat că toate cele trei casete muzicale au fost realizate în perioada !991 – 1998 și au fost comanda Editurii Didactice și Pedago-
gice a Ministerului Învățământului și Cercetării (ROMDIDAC SA).


MUZICĂ CORALĂ

1973 - Tineret din Carpați, cor mixt, versuri Bogdan Căuș
1977 - Izvorul, voci egale și pian, versuri Cornel Petrescu, în: Cântați cu noi, Vol.2, Buc. Edit.Muzicală, 1980
1981 – Aleasa dorului,versuri Yvonne Buzescu, București, Casa Centrală a Creației Populare, 1981.
1981 - Vlăstare de lumină, cor două voci egale, solist și pian, versuri Ion Lotreanu.
1981 – Pentru tine țară, cor mix cu pian, vesrsuri Yvonne Buzescu.
1981 – Ev comunist, cor mixt cu pian, versuri George hirilă și Yvonne
Buzescu, București, Edit.Muzică, 1982 (ST-EXE 001973)
1981 – Mesaj de pace, două voci egale și pian, versuri Mircea Block, în Manualul de muzică pentru clasa a V-a , București, Edit.Didactică și Pedagogică, 1981.
1982 - Triptic coral, cor mixt, versuri Yvonne Buzescu
1983 - Cântecel românesc, două voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1983 – O țară dulce nume, cor mixt cu pian, versuri Aristide Mircea
1983 – Pacea, scutul vieții, cor mixt, versuri Yvonne Buzescu, Edit.UGSR, anul 1983.
1983 – Să cântăm copii !,două voci egale cu pian, versuri Mircea Block.
1983 – Urare de tânăr, cor mixt a cappella, versuri Yvonne Buzescu.
1983 – Lumina mea de pe pământ, trei voci egale, versuri Mircea Block în Cîntece și coruri pentru copii, Vol.5, București, Edit.Muzicală,1985
1983 – Cuvîntul tău măreț îndemn, cor mixt, versuri Mircea Block, în Cîntece sub tricolor, București, Edit. CCES-ICED, 1984
1983 – La mulți ani U.T.C,voci egale cu pian,versuri Mircea Block, Edit. Muzicală,Buc.,1985, "Cîntați cu noi", vol.5
1984 - Noi tinerii din România, cor mixt cu pian, versuri Corneliu Vadim Tudor.
1984 – Spre comunism înaintăm, două voci egale cu pian, versuri Mihai Negulescu.
1984 – Vom urma partidul, trei voci egale cu pian, versuriMircea Block
1984 – Omagiu, trei voci egale cu pian, versuri Corneliu Vadim Tudor, ( ST – CSO – 181)
1985 - Copiii rîd în țara mea,două voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1985 – Tinerii din țara primăverii, trei voci egale cu pian, versuri Mircea Block.
1985 – Vis de tînăr brigadier, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block
1985 – Participare, dezvoltare, pace, cor mixt cu pian, versuri Mircea
Block, în: Muzica, București, 35,nr.7 (394),1985, idem în Cîntece și coruri pentru tineret, București, Edit. Didact. și Pedag., 1986
1985 – Zboară către viitor, trei voci egale cu pian, versuri Aristide Mircea
1985 – Cutezători în epoca de glorii, trei voci egale cu pian, versuri Nicușor Constantinescu.
1986 - Lumina soarelui păstrăm, voci egale cu pian, versuri Petre Nicolae
1986 – Noi sîntem viitorul țării, voci egale cu pian,versuri Mircea Block
1986 – În parcul înflorit, trei voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1986 – Mesagerii păcii, cor mixt a cappella, versuri Aristide Mircea, Editura UGSR,Consiliul Central,Buc.,1987
1986 – Să păstrăm ce-am moștenit, trei voci egale cu pian, versuri Nicolae Dumitru, în Te apăr și te cînt, patria mea, București, Edit.Militară, 1987
1986 – Mereu mai sus, trei voci egale cu pian, versuri Nicușor Constantinescu, în: Cutezătorii, București, 1986.
1986 – Slăvit să fii, Partid iubit, cor mixt cu pian, versuri Aristide Mircea
1986 – Trei cântece, trei voci egale, versuri Ion Minulescu ( cuprinde Romanță orientală, Drum crucial, Romanța inimii).
1986 – Cîntec de leagăn, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1986 - Șaizeci și cinci de primăveri, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block
Edit.Didactic.și Pedag.,Buc.,1986,vol."Cîntece pentru tineret"
1987 - La zi de-naltă sărbătoare, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block
1987 – Vom cânta slăvind eroul, trei voci egale cu pian, versuri Mircea Block, în Erou de epopee, București, Edit.Muzicală, 1988 (ST-CS 0214)
1987 – Tineretul României, cor mixt și pian, versuri Mircea Block ( ST – EXE 03267)
1987 – Trăiască România, trăiască tineretul !, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block.
1987 – Cea mai aleasă floare, cor mixt cu pian, versuri Dan Rotaru
1987 - An nou al școlii, fii binevenit, cor mixt cu pian, versuri Mihai Negulescu.
1987 – Iubire și adîncă mulțumire, trei voci egale cu pian, versuri Mircea Block, (ST-EXE 03332),Edit.Didact.și Ped.,vol."Sîntem copii ai
Epocii de aur", Buc., 1989
1987 – Noi vă iubim,voci egale cu pian,versuri Mircea Block (ST-EXE0332), Edit.Didact. și Ped.,vol. "Sîntem copii ai epocii de aur", Buc.,1989
1987 – E darul inimilor noastre,voci egale cu pian, versuri Mircea Block, Edit.Muzicală, Buc.,1988,vol."Erou de epopee".
1987 – Cîntec neuitat, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1987 – Pe acest pămînt, voci egale cu orchestră de cameră, versuri Mircea Block, Edit.Didact.și Ped.,vol"Sîntem copii ai epocii de aur",Buc1989
1988 - De ziua Dumneavoastră, trei voci egale, versuri Mircea Block
1988 – Omul cu inima de aur, voci egale, versuri Mircea Block
1988 – Bucurie fără margini, cor voci egale, solist și percuție, versuri Mircea Block
1988 – Cântec neuitat, trei voci, solist și pian, versuri Mircea Block
1988 - La Mulți Ani U.T.C.,trei voci egale, versuri Mircea Block
1988 – Unirea este-a tării sărbătoare, trei voci egale, versuri Viorel Cozma
1988 – E august sărbătoare, cor mixt cu pian, versuri Viorel Cozma
1988 – Cuvântul nostru utecist, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block
1988 – Omagiul tinereții, cor mixt cu pian, versuri Petre Nicolae
1988 – Tineretul vă urează La Mulți Ani, mixt cu pian,versuri Mircea Block
1988 - Partid și țară – crez cutezător, cor mixt cu pian, versuri Viorel Cozma
1988 – Brigadierii, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block
1988 – Un steag de inimi, cor mixt cu pian versuri Eugen Dumitru
1988 – Sîntem primăvara țării, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1988 – Omagiu pionieresc, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1988 – Surîde Bucureștiul de iubire,voci egale cu pian,versuri Traian Iancu
1988 – Trăiască România,trăiască tineretul, cor mixt cu pian, versuri Mircea Block
1989 - Pionierii epocii de aur, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1989 – Un cînt din inimi să-nălțăm, voci egale cu pian, versuri Viorel Cozma
1989 – Aici am stat precum Carpații,voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1989 - Din totdeauna România, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1989 – Muncim și învățăm, voci egale cu pian, versuri Eugen Patriche
1989 – Tineret cutezător, cor mixt cu pian, versuri Viorel Cozma
1989 – Un popor-o singură voință, cor mixt cu pian, versuri Eugen Patriche
1989 - Legenda neamului neînfrînt, voci egale cu pian, versuri Eugen Patriche
1989 – Eroul păcii, Ceaușescu, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1989 – Pionierii epocii de aur, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1989 - Al patriei erou de epopee, cor mixt cu pian,versuri Viorel Cozma
1989 – Sub steagurile noastre, voci egale cu pian, versuri Mirea Block
1990 - Jucării, mică suită pentru copii, voci egale și percuție, text popular
1990 – Bună dimineața, două voci egale și percuție, versuri Dan Bălan
1991 - În strai ostășesc, voci egale cu pian, versuri Petre Nicolae
1991 – Pompierul militar, voci egale cu pian, versuri Petre Nicolae
1991 – La datorie marinar, voci egale cu pian, versuri Petre Nicolae
1991 – Școala noastră-i muzica, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1991 - Hai în marș spre poligon, voci egale cu pian, versuri Mircea Block
1992 - Rugă de copil, voci egale cu pian, versuri Carmen Firan
1993 – În seara sfîntă de Crăciun, voci egale cu percuție, versuri Dan Bălan
1993 - Cântă greier mititel, trei voci egale cu pian, versuri Otilia Cazimir
1993 – Bună seara, doamnă iarnă, voci egale cu percuție, versuri Carmen Firan
1994 - Marșul infanteriștilor, voci egale cu pian, versuri Petre Nicolae


MUZICĂ UȘOARĂ
1975 – Hai la drum, versuri Bogdan Căuș, editată în Cântecul prietenul nostru, București Edit. Muzicală 1984.
1975 - Cântecul pădurii, versuri Bogdan Căuș
1980 - Dorul, versuri Aurel Storin
1981 - Ce drag îmi ești Bcurești, versuri Bogdan Căuș
1982 - Eterna primăvară, versuri Mircea Block
1984 - Fără iubire nu se poate, versuri Mircea Block
1988 - Tu nu ești vis, versuri Mircea Block
1989 - Noi cei mici din București, versuri Mircea Block
1991 – O chemare, o speranță, versuri Mircea Block
1992 - Drumeți spre hanul lui Amurg, versuri Ion Socol
1992 - Bine e să ai preieteni, versuri Eugen Patriche
1992 – Cântec în zori, versuri Ion Socol
1992 – Vino în lumea visului, versuri Eugen Patriche
1993 – Surorile, versuri Elena Mirceascu
1992 - Dialog de primăvară, versuri Elena Mirceascu
1993 - Înger de nea, versuri Carmen Firan
1994 - Eu cânt și povestesc, versuri Mircea Block
1995 – Licuriciul, veruri Marian Stere
1995 – Mulțumim, versuri Dan Bălan
1996 - Toate florile din țară, versuri Narcisa Tcaciuc
1995 – Pui de greier, versuri Tudor Arghezi
1995 - Gospodina, versuri Otilia Cazimir
1995 – De pe-o bună – dimineață, versuri Otilia Cazimir
1995 – Fluturele, versuri Șt. O. Iosif
1995 – Puncte cardinale, versuri Dan Bălan
1995 – Instantaneu de iarnă, versuri Nicolae Tache
1995 - Teme, versuri Dan Bălan
1995 – Discoteca, versuri Marian Stere
1995 – Vacanța mare, versuri Ion Arcudeanu
1996 - Bine-i să-nvățăm, versuri Felicia Donceanu
1996 – Vacanță la mare, versuri Dana Dorian
1996 – Gînd curat, versuri Dan Bălan
1996 – Sărbătoare de basm, versuri Marian Stere
1996 – La revedere Guliver, versuri Eugen Patriche
1996 – Cînd ești tînăr cum sînt eu, versuri Mircea Block
1996 – Soare blînd, versuri Coriolan Păunescu
1996 – Copacul cu stele, versuri Mircea Block
1996 – Zînă bună, versuri Nicolae Tache
1996 – Predeal, versuri Dan Bălan
1997 - Bosfor, versuri Dan Bălan
1997 – Domino, versuri Eugen Patriche
1997 – Păpușă vie, versuri Marian Stere
1997 – Vîntul, versuri Constanța Buzea
1997 – La revedere, versuri Marian Stere
1997 – Bun găsit, versuri Marian Stere
1997 – Masca, versuri Marian Stere
1997 – Un invitat, versuri Dana Dorian
1997 – Vecinii mei, versuri Marian Stere
1997 – Hai la ALA-BALA, versuri Dana Dorian
1997 – Roua florilor,versuri Dana Dorian
1997 – Azi m-am supărat, versuri Dana Dorian
1997 – Sărbătoarea copiilor, versuri Dana Dorian
1997 – Decolează! Țuști! Din plin!, versuri Ina Sterescu
1997 – Gerul, versuri Marian Stere
1998 - De nu s-ar sfîrși…, versuri Marian Stere
1998 – La Mulți Ani Portocală !, versuri Marian Stere
1998 – Visul, versuri Gianina Aron
1998 – Iar vacanța a venit, versuri Marian Stere
1998 – Zîna primăvară, versuri Ion Socol
1998 – Neînfricatul, versuri Gianina Aron
1998 – Culori, versuri Lidia Constantinescu
1998 – Of, of, of !, versuri Gianina Aron
1998 – Cosmos rap, versuri Marian Stere
1998 – Sînt meloman, versuri Gianina Aron
1998 – Lumea Alicei, versuri Marian Stere
1998 – Ce isteț e un proverb, versuri Marian Stere
1998 – Nu am trac, versuri Gianina Aron
1998 – Portocală vrea vacanță, versuri Marian Stere
1998 – Vacanță ca-n povești versuri Marian Stere
1998 – Prima melodie, versuri Marian Stere
1998 – Portocală în călătorie, versuri Marian Stere
1998 – Suflet de copil, versuri Ion Socol
1998 – Portocală în vizită, versuri Marian Stere
1998 – 8 Martie, versuri Marian Stere
1998 – Primăvară fată dragă, veruri Marian Stere
1998 – Se-ntorc cocorii, versuri Marian Stere
1998 – Mărțișor, versuri Marian Stere
1998 – Marea mea iubire, muzica, versuri Marian Stere
1998 – Iarna, versuri Marian Stere
1998 – Să fiți cuminți !, versuri Marian Stere
1998 – Derdeluș, versuri Felicia Donceanu
1999 - Zîmbete de iarnă, versuri Marian Stere
1999 – Omul de zăpadă, versuri Monica Patriciu
1999 – Îl aștept pe Moș Crăciun, versuri Monica Patriciu
1999 – Seară de Crăciun, versuri Dan Bălan.


LUCRĂRI TEORETICE

1999 – Coautor la Dicționarul Teatrului de Păpuși, Marionete și Animație din România, Editat de Uniunea Teatrală din România și Edit. Ghepardul, Galați, precum și de Fundația "Spirit Românesc Pro-Arte" ediție coordonată de Cristian Pepino.
2000 - Mitul românesc și universal în teatrul liric din România, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, București.
2004 – Arta muzicii – de la creație la educație,Editura Universității Naționale de Muzică,București 2004
2014 – Dascăli de ieri și de azi, Editura Muzicală, București
2015Păpușari, regizori, profesori, Editura Muzicală, București, 2015.


Comunicări științifice
2001 Muzica și personalitatea, "Atelier" caiet de studii și cercetări expe rimentale, Nr.1-2,Facultatea de Teatru, catedra de Arta Actorului, UNATC "I.L.Caragiale" București
2002 Caragiale și pasiunea sa pentru muzică,
"Atelier" caiet de studii și cercetări experimentale, Nr.2(4),Facultatea de Teatru, catedra Arta actorului,UNATC "I.L.Caragiale " București
2005 Elaborarea, interpretarea și cunoașterea imaginii artistice, ”Studii, sinteze, comunicări" Catedra de Expresie Vocală și Corporală Facultatea de Teatru a U.N.A.T.C."I.L.Caragiale", Centrul Pilot de Cercetare Artistică In domeniul Teatrului și Coregrafiei.
2009 Lexicon al membrilor catedrei, "Studii, sinteze, comunicări" caiet de studii și cercetări, Nr.1/2009,editat de CATEDRA DE EXPRESIE VOCALĂ ȘI CORPORALĂ A UNATC"I.L.Caragiale" București, Facultatea de teatru, Editura U.N.A.T.C.PRESS Centrul Pilot de Cercetare Științifică și Creație Artistică în domeniul Teatrului și Coregrafiei.
2009 Lexicon al membrilor catedrei (continuare) ,"Studii, sinteze, comunicări" caiet de studii și cercetări, Nr.2/2009, editat de CATEDRA DE EXPRESIE VOCALĂ ȘI CORPORALĂ A UNATC "I.L.Caragiale" București, Facultatea de teatru, Editura U.N.A.T.C.PRESS Centrul Pilot de Cercetare Științifică și Creație Artistică în domeniul Teatrului și Coregrafiei.
2010 Muzica și personalitatea, "Studii, sinteze, comunicări" caiet de studii și cercetări, Nr.1/2010,editat de CATEDRA DE EXPRESIE VOCALĂ ȘI CORPORALĂ A UNATC"I.L.Caragiale" București, Facultatea de teatru, Editura U.N.A.T.C.PRESS Centrul Pilot de Cercetare Științifică și Creație Artistică în domeniul Teatrului și Coregrafiei.
2010 – Despre alimentația cântăreților șia actorilor, "Studii, sinteze, comunicări" caiet de studii și cercetări, Nr.2/2010,editat de CATEDRA DE EXPRESIE VOCALĂ ȘI CORPORALĂ A UNATC"I.L.Caragiale" București, Facultatea de teatru, Editura U.N.A.T.C.PRESS Centrul Pilot de Cercetare Științifică și Creație Artistică în domeniul Teatrului și Coregrafiei.
2010 - Puncte de vedere în perceperea fenomenului artistic", "Studii, sinteze, comunicări" caiet de studii și cercetări, Nr.3/2010,editat de CATEDRA DE EXPRESIE VOCALĂ ȘI CORPORALĂ A UNATC"I.L.Caragiale" București, Facultatea de teatru, Editura U.N.A.T.C.PRESS Centrul Pilot de Cercetare Științifică și Creație Artistică în domeniul Teatrului și Coregrafiei.


Despre creația lui Dan Bălan

Viorel Cosma -
Muzicieni din România, Lexicon,Editura Muzicală, București 1989
Iosif Sava și Luminița Vartolomei -Muzică și muzicieni,dicționar de muzică, Editura Dicționarele Romfeld,București 1992
Cristian Pepino -Dicționarul teatrului de păpuși,marionete și animație din Romania, Editat de UNITER
Mihai Popescu – Repertoriul general al creației românești, vol.2,Editura Muzicală, București 1981
Who’s Who in Music - a 12-a și a 13-a ediție
Men of Achievements – a 13-a ediție, 1988, USA
Young Composer – 1988, USA
Viorel Cosma – Enciclopedia muzicii românești ,Edit.ARC 2000, București, 2005
Dan Bălan
- Dascăli de ieri și de azi, Editura Muzicală, București,2014
Dan Bălan –
Păpușari, regizori, profesori, Editura Muzicală, București, 2015 sus