HOME    MUZICIENI ROMÂNI CONTEMPORANI
Ștefana CHITTA-STEGEMANN

engleză Engleză

Germană Germană
Copyright: cIMeC

Data ultimei actualizări:
31 ianuarie 2011

Prof. Ștefana CHITTA-STEGEMANN

– pian –

BIOGRAFIA ARTISTICĂ

Ștefana Chitta-Stegemann, pianista austriacă de origine română, s-a născut la București (*12.11.1962), unde a absolvit ca șefă de promoție Liceul „George Enescu”.

După bacalaureat și-a continuat studiile de pian la Viena (aici încheind și seminarul de dirijat), la Amsterdam și la Karlsruhe, luând diplomele de profesoară, de solistă și de concertistă cu calificativul „excelent”. Printre profesorii ei se numără Gabriele Riedel, Willem Brons, Sontraud Speidel, Hans Leygraf, Vitaly Margulis, Andrzej Jasinski, György Sebök, Rudolf Kehrer.

Ștefana Chitta-Stegemann a făcut înregistrări pentru Radio și Televiziune și a dat concerte în România, Austria, fosta Iugoslavie, Germania, Olanda, Franța, Spania și Italia. Ea este premiantă a mai multor concursuri internaționale, printre care concursul Liszt din Italia, Eduard Flipse din Olanda și concursul universităților din Germania. A înregistrat un CD cu muzică contemporană și a îngrijit ediția Trioului op.102 de Joachim Raff.

Ștefana Chitta-Stegemann a fost peste 10 ani directoare a școlilor de muzică, ultima fiind cea din Frankfurt cu peste 4500 de elevi. Momentan ea este profesoară la Conservatorul din Frankfurt, elevii și studenții ei obținând premii la diferite concursuri. De asemenea ea este membră în juriile mai multor concursuri și ține cursuri de interpretare și de măiestrie atât pentru viitorii pianiști, cât și pentru profesorii de pian. Cu ocazia activității ei profesorale în cadrul Universității din Brașov, i s-a acordat titlul de Profesor Onorific.

Ștefana Chitta-Stegemann
(pian) și Ioana Meier-Ostafi (violoncel) formează duo-ul „Saitensprünge” concertând atât în Germania cât și peste hotare. Ele abordează repertoriu de la Sonatele clasice de violoncel până la transcripții (printre altele Winterreise de Schubert) și literatură de avangardă. sus